Ontsnap aan de Herstel Paradox
17 oktober 2023 
2 min. leestijd

Ontsnap aan de Herstel Paradox

Met de herfst voor de deur lonkt een welverdiende vakantie. Toch voelt het voor velen eerder als een korte adempauze dan als een echte ontsnapping aan de hectiek van het werkende leven. Een weekje ontspanning is zeker lekker, maar vaak niet meer dan dat.

Dit is wat we de "herstel paradox" noemen: hoe minder tijd we nemen om te herstellen, hoe langer het duurt voordat onze geest en ons lichaam écht kunnen opladen.

Vorige week mocht ik een aantal workshops houden over dit onderwerp en WAUW wat is dat belangrijk!
Niet alleen is er bijzonder veel herkenning in het altijd maar 'aan' staan, ook de emoties die daar onder zitten werden openlijk gedeeld. Een prachtige eerste stap naar wat er ECHT belangrijk is.

In de workshop vergelijken we de (zaken)wereld met top sport, waarin de druk van belangrijke projecten, strakke deadlines en voortdurende eisen duidelijk voelbaar is. Net als atleten verwacht men van ons dat we consistent op ons best presteren.

In de sport begrijpen topatleten het belang van herstel als geen ander. 

Ze bouwen momenten van rust en herstel in hun training in, wetende dat het juist tijdens deze periodes is dat hun lichaam en geest versterken. 

Maar in het bedrijfsleven kan het vaak voelen als een voortdurende race. We vertellen onszelf dat de avonden ons moment van herstel zijn, om vervolgens te beseffen dat persoonlijke verplichtingen ook aandacht vragen. Hierdoor stellen we het broodnodige herstel uit tot het weekend en de vakanties, zonder dat we het doorhebben bezwijken we voor de valkuil waar we juist aan willen ontsnappen.

Stress adaptation


Hier zit de crux van het probleem: hoe minder we tijd reserveren voor herstel, hoe langer ons lichaam en onze geest nodig hebben om echt te herstellen. Bovendien kunnen we ons ook vaak niet distantiëren van het werk. Deze (dubbele) paradox uit zich als een voortdurende strijd om mentale rust te vinden tijdens vakanties, en bij terugkomst op het werk, volgt al snel uitputting.


Om deze uitdaging aan te gaan, is een cruciale eerste stap het herstel van de verbinding met onszelf. Dit betekent het stellen van wezenlijke vragen:
🔥Waarom voelen we de drang om constant op ons best te presteren?
🔥Waarom negeren we vaak onze instincten en emoties?
🔥Waarom blijven we onszelf voortdurend tot onze uiterste drijven?

Terwijl we deze interne reis maken, stuiten we onvermijdelijk op een veelvoorkomende emotie: de aanhoudende overtuiging dat we  niet "goed genoeg" zijn. Dit gevoel is wijdverbreid echter tegelijkertijd onuitgesproken in de professionele wereld en drijft menigeen naar een onophoudelijke zoektocht naar perfectie en succes. (Waar het bedrijfsleven overigens gretig op in speelt).

Gelukkig ligt binnenin deze reis het potentieel tot transformatie om onze authentieke zelf te ontdekken.

Stel je voor dat je je WARE zelf volledig omarmt – wat zou dan je impact zijn?!

Dit reservoir van potentieel sluimert in elk van ons, klaar om te worden ontwaakt.

Nu de herfstvakantie voor de deur staat, is dit het uitgelezen moment om deze reis van herstel en zelfontdekking te beginnen. Door bewust tijd vrij te maken om te ontspannen en opnieuw verbinding te maken, banen we de weg voor een diepgaande verandering.

De beste tip : vraag net als in de top sport support voor de vragen die je je gesteld ziet.

Niet omdat je het niet alleen kunt, maar omdat samen zoveel gemakkelijker is.
 
Wij bieden Tippingpoint gesprekken aan die juist hier op in gaan ! Dus waar wacht je op?



Reactie plaatsen