Costa Rica Blue Zone retraite

Blue Zone Retraite Costa Rica

Leer je eigen Blue Zone te creëren

Blue zones: vitaal leven

Door de medische mogelijkheden worden wij mensen steeds ouder, echter we kunnen onze vraagtekens zetten of we ook gelukkig en gezond oud worden. 


Ons Westerse normen en waarden stelsel is er vooral opgericht zoveel mogelijk in een korte tijd te bereiken.
Je doet je beste best en hoopt dat het dan genoeg is. Dat is het meestal niet.
De stress levels zijn dan ook Skye-high wat  bevestigd wordt als je kijkt naar de burn-out cijfers en de toename van  stress en welvaart gerelateerde ziektes. Deze lichamelijke en geestelijke signalen worden vervolgens door onze medische kennis in toom gehouden zonder echt iets te doen aan de oorzaak.

Met andere woorden: we maken werk, druk bezig zijn en klaar staan veel te belangrijk en vergeten daarmee waar het echt om draait in het leven…. Om daadwerkelijk te leven.


In de Blue Zones van deze wereld leven mensen al duizenden jaren op een manier dat ze gelukkig en gezond oud worden. Uiteraard hebben al veel mensen deze gebieden onderzocht naar wat nu de voorwaarden zijn en daar zijn ook mooie boeken over geschreven (denk bv aan Ikigai).


De kern van vitaal leven?

Het hebben van een zingeving in verbinding met elkaar en je leefstijl daar een reflectie van laten zijn.
In onze termen: HEART-FULLNESS, je hart stroomt over en leeft vanuit verbinding met het LEVEN


Super nieuws! Dit is dus niet afhankelijk van de omstandigheden maar iets dat je zelf in de hand hebt.
Met andere woorden dit kan je leren! 


In onze Blue-Zone retraite is alles erop uitgezocht om je helemaal onder te dompelen in wat er voor nodig is om jouw eigen kern te ont-dekken en toe te kunnen passen. 


Hoe werkt het ? 

Voor een goede start, doen we een evaluatie van je huidige gezondheid en welzijnssituatie. Op locatie eten we voornamelijk vegetarisch. Wellicht introduceren we  ‘intermittent fasting’ waarin we twee tot drie keer per week 16 uur geen vast voedsel tot ons nemen. Deze vorm van vasten is heel simpel te doen en heeft een groot effect op ons metabolisme maar ook de bloeddruk. Uiteraard bewegen we op een natuurlijke manier door trackings in de wildernis, wandelen aan het strand en zwemmen we in het fijne zwembad. Natuurlijk zullen we ook gesprekken voeren, als groep en met elkaar, over onze Zin van het leven en hoe dit geheel zijn vorm en uiting mag gaan krijgen!

Last but not least, zullen we de prachtige natuur van Costa Rica echt gaan beleven.


Waar is het?
Op een werkelijk top locatie midden in de jungle hebben we een prachtige villa gehuurd. Er zijn 5 slaapkamers een lekker zwembad en werkelijk prachtige uitzichten. We hebben plaats voor 8 deelnemers naast onszelf.


We are located on a ridge at 1000 ft elevation overlooking 40 miles of the Pacific ocean and the Parrita River valley, with beautiful mountains and the largest wilderness preserve in Costa Rica as our backdrop. The temperature up here is cooler and we always have a fresh mountain breeze. It is way better than being on the beach. We are in the jungle, on a mountain on 60 acres. It is very private and peaceful here. There are a lot of things to do on the mountain, from hiking, viewing wildlife,  to going to waterfalls, to lounging by the pool etc"


Wat nu als JOUW LEVEN weer draait om LEVEN ?
Dat is toch onbetaalbaar?

In 2024  hebben we de volgende retraite periode

26 november (je komt aan op de locatie)  t/m 6 december (vertrek van de locatie)

LET op het is maar voor 8 deelnemers dus wanneer je hart opspringt druk je op de oranje knop en nodigen we je uit voor de eerstvolgende info middag! 
Deze is gepland op 13 mei om 1900

50%
Je bent er bijna!
Ja, ik ontvang graag meer tips en inspiratie van Changespirators om mijn well-being te boosten.
Ja ik wil meer weten en geef me op voor de voorlichting
Your information is safe with us
Boost je flow en veerkracht - online coaching programma

Waarom een Blue zone retraite

Een retraite zegt het al, je trekt je even terug uit de waan van alle dag.  In het verleden had een retraite vooral een religieus karakter, waarin mensen zich in een klooster terugtrokken om geloofsinzichten en de beleving hiervan te verdiepen.


Tegenwoordig zie je ook vele retraites zonder religie want in essentie gaat een retraite over het weer helder maken van waar het in je leven om gaat.

Dus geen afleiding, maar absolute aandacht op hetgeen jij belangrijk vindt!


In de blue zone retraite gaan we de focus richten op de kern van vitaal leven. Gebaseerd zoals men die leeft in de blue zones terwijl we in een blue zone zijn! 


Je kent het gezegde: waar je mee om gaat wordt je besmet 

dus... we organiseren een blue zone retraite in de grootste blue zone die we momenteel kennen: Nikoya in Costa rica


Stel je het je al voor?

Ont-dekken wat je zingeving is, deze toepassen op alle aspecten van je leven terwijl je geïnspireerd wordt door alles om je heen? 

Costa Rica Blue Zone retraite

Waarom Costa Rica

In 2019 zijn Frans en Lonnie in één van die ‘blue zones’ geweest, namelijk Nikoya  in Costa Rica. Een schiereiland waar veel van die honderdjarigen leven.


We snapten het principe van de blue zone meteen!  

De natuur is er overweldigend en een genot om in te werken en te wandelen. De jungle wordt met liefde in stand gehouden door de Costa Ricanen. Het eiland heeft zero CO2 emissie, geen leger en beschermt zijn gebieden  door een beperkt aantal toeristen toe te staan.


In de blue zone is de gemeenschap van mensen  sterk verbonden en staat altijd voor elkaar klaar. Ze eten er al 6000 jaar in principe hetzelfde: gezond natuurlijk voedsel met een overdaad aan groenten en fruit.


En, oh ja, we moeten het belangrijkste niet vergeten: de Zingeving staat centraal!
Iedereen heeft hier het gevoel dat hun beleving een bedoeling heeft als deel van een Groter Geheel. Ze hebben voelen dat hun ‘werk’ zinvol is en iets bijdraagt aan het grotere geheel. Of je nu de tortilla's maakt of de paden om de haciënda berijdbaar houdt, alles doen ze voor elkaar.

 
In Costa Rica hebben ze er zelfs een term voor: Pura Vida - puur leven

Kun je je een betere plek bedenken voor een Leefstijl-blue-zone retraite? Nee toch?!

Het Blue Zone programma: wat kan je verwachten?

In een retraite van 10 dagen ontdek je je zingeving en gaan we praktisch met al jouw leefstijlgebieden aan de slag zodat je waar je ook bent en wat je ook doet die conform kan laten zijn aan de zin van jouw leven.


We nemen je mee naar een prachtige Villa met eigen zwembad, op een berg in de jungle van Costa Rica
Van daar uit zal er een speciaal Blue Zone programma aangeboden worden dat een mix is van uitstapjes en dagen op het resort, allen  gefocust op inspirerende ervaringen voor Jou in de Blue Zone, zodat je eenmaal in Nederland je eigen Blue Zone kan creëren.

Uitstapjes zijn nooit zomaar - leren door te doen

We bezoeken bewoners in de Blue Zone om mee te maken zoals zij leven, zodat we dit ook kunnen her-inneren.
We organiseren uitstapjes naar prachtige natuurgebieden met de ongelooflijke fauna en flora waar Costa Rica zo bekend om is 

We zullen wandelen in de natuur, vogels spotten, zwemmen en ook gewoon lekker relaxen.  


Blue zone kennis & ervaren

Dan gaan we uiteraard in op de sporten van de leefstijl piramide (zingeving - relaties & seksualiteit - dagelijkse bezigheden - beweging  - voeding) in de dagelijkse gesprekjes met de groep. Frans kan met zijn meer dan 50 jaar lange ervaring op het brede terrein van Leefstijl ook mister blue zone worden genoemd dus ook je kennis op dit gebied kan worden aangescherpt.

Last but not least, starten we de dag met een geleide Deditatie, zorgen we voor gezond en overwegend vegetarisch eten,  introduceren we 'intermittent fasting' en hebben we prachtige hikes of andere lichaamsoefeningen.

Bijna gegarandeerd (hangt uiteraard af van je eigen instelling) dat je je na dit alles niet alleen beter en gezonder voelt maar ook dat je de tools hebt om dit thuis voort te zetten. 


Waar

In Costa Rica hebben we een pareltje van een Villa dat van alle gemakken is voorzien.
Er is echter maar ruimte voor 8 deelnemers! 
Het resort ligt midden in de jungle en heeft een eigen zwembad om lekker te kunnen rusten. 


Voor wie

Deze retraite is open voor een ieder die zichzelf een kans wil geven totaal tot rust te komen en wil leren zijn eigen blue zone te creëren. Dit mag alleen en kan ook heel goed samen met je partner gevolgd worden. De maximale grootte van de deelnemers groep is 8. Het beleid: ‘wie het eerst komt…..’


Jouw investering

Voor de retraite zelf van 10 dagen hebben we een speciale introductie prijs van €3170

Dit is inclusief uitstapjes, het eten en uiteraard het programma gefaciliteerd door de grondleggers van Changespirators.
Nota Bene: de vlucht en eventuele extra consumpties zijn voor je eigen rekening. 

Vliegkosten wisselen natuurlijk maar zijn ergens tussen de €700 en €900 voor een retour en er is al een rechtstreekse vlucht met KLM.  

50%
Je bent er bijna!
Ja, ik ontvang graag meer tips en inspiratie van Changespirators om mijn well-being te boosten.
Ja ik wil meer weten en geef me op voor de voorlichting
Your information is safe with us

Wil je ook mee?

Schrijf je snel in en we nodigen je uit voor de info middag 

Costa Rica Blue Zone retraite

Waarom de blue zone retraite

  • Je ontdekt je zingeving in de blue zone
  • Je leert hoe je je zingeving op elk terrein van je leven kunt doen
  • Je krijgt alle tools aangereikt om je eigen blue-zone te creëren
  • In 10 dagen gaat je stress niveau omlaag en boost je je immuunsysteem
  • Je leert in een omgeving waar de blue zone al een feit is
  • De inspiratie is 24/7 om je heen in Costa Rica en we zoeken het op
  • Omdat ook jij vitaal wilt leven!

Wat andere deelnemers aan onze retraites ervaren

Ont-moeten in pure vorm

De retraites van Changespirators zijn altijd een feest van ont-moeten.

Je hoeft nergens aan te denken zodat je focus daar ligt waarop jij het wilt.


Niek Windt

Niek 

Het is heel simpel


Wat ik meeneem: volg je pad (al is deze afwijkend van wat je gewend bent), hou je ogen open en durf te aanvaarden wat je ziet/ durf aan te gaan waar hij je naar toe leidt.


Zoals Frans zo mooi kan zeggen; “Het is allemaal heel simpel!” Het is een way of live.

 

Tot de volgende keer op Retraite.

Mieke
Mieke
Naar de kern zonder moeite

Je gaat naar je kern zonder dat je het in de gaten hebt.

Je doet mee in het ritme van de retraite waarin ont-moeten een nieuw werkwoord wordt.Ada

Blue zone retraite

Veel gestelde vragen over onze buitenlandse retraites

Wat kan ik verwachten van deze retraite?

Meer diepgang en ‘zin’ in je leven, meer ‘avontuur’, meer ‘purpose’, minder patronen, meer flow, meer rust in je zelf, ‘thuis komen’.

Kun je dit proces vergelijken met ‘therapie’

Nee, ‘therapie’ is het zeker niet! We gaan wel de ‘diepte’ in met elkaar, gewoon omdat daar van alles verborgen zit. Ons gevoel en emoties bijvoorbeeld. Maar ook wat wij de ‘Licht ruimte’ noemen; die ‘plek’ waar jij vol Leven en Liefde zit. De ‘plek’ ook waar jouw bijzondere kwaliteiten schuilgaan.

Wat nu als ik mezelf ‘verlies’?

Daar hoef je niet bang voor te zijn. We zeiden al; het is geen therapie! We doen deze buitenland retraites nu al jaren en alle wat we horen is juist: ‘ik heb mezelf gevonden’!

Moet ik überhaupt mijn emoties laten zien in de groep; dat vind ik best lastig?

Je ‘moet’ in onze groepen niets. Alles gebeurt zoals het gebeurt. Emoties kunnen natuurlijk voorkomen (en vaak heel positief) maar daar gaat het natuurlijk niet om. Alles staat in het teken van ont-moeten en verbinden in gelijkwaardigheid en jezelf ont-wikkelen. Dit gezegd hebbende, je krijgt wat je erin stopt dus aan de zijlijn blijven staan is weer wat anders.

Wat nu als ik niet altijd wat wil zeggen in een groep en gewoon wil luisteren?

Dat is helemaal prima! Wij hebben één standaard gezegde: ’niets hoeft’ en de meesten van ons praten toch al te veel. Veel hangt juist af van de stemming en energie in de groep. Daar voegt zich dan ook nog de speciale energie van Bali of de Blue Zone bij. Dat gezegd hebbende, hoe meer je meedoet hoe beter het voor je eigen proces is!

Ik kan niet op de opgegeven data, wat nu?

Het is natuurlijk superfijn als je nu mee kunt doen, vooral als je dat eigenlijk heel graag wilt. Maar niet getreurd als je niet kunt. Geef je gewoon op en we zetten je op de lijst om je op de hoogte houden voor de eerstvolgende.

Hoe zit het met inentingen voor Bali en Costa Rica?

Het beste is om daar even over te informeren bij je GGD. Zeker met de maatregelen vanwege Covid19 is het goed de regels te weten. Wij zijn geen reisbureau en ook niet aansprakelijk als jou iets overkomt in het buitenland dus kijk ook wat je reisverzekering hier over zegt.

Hoe zit het met verzekeringen zoals reis, annulering, ziekte en ongevallen?

Changespirators is geen reisbureau of touroperator. Deze verzekeringen laten we aan jullie zelf over. Vanwege de soms onzekere tijden ihkv Covid is het zeker raadzaam een reis en annuleringsverzekering af te sluiten.

Wat nu als het onverhoopt blijkt dat we niet mee kunnen doen (ziekte b.v.)?

Ja, wat niet kan, kan niet natuurlijk. Afhankelijk van het aantal weken voor vertrek is je aanbetaling dan een dekking voor een deel van onze kosten. Kijk ook naar onze algemene voorwaarden. Dit gezegd hebbende neem altijd contact met ons op dan overleggen we samen de mogelijkheden.