Je kent vast de 5p’s maar ken je ook de 3 p’s ?
07 februari 2024 
in Blogs
2 min. leestijd

Je kent vast de 5p’s maar ken je ook de 3 p’s ?

In het bedrijfsleven komen we vaak de onmisbare 5 P’s uit de marketing tegen: product, prijs, plaats, promotie en (People )mensen. Deze pijlers dienen als leidende principes voor succes in de competitieve markt.
Er bestaat echter nog een set P's die een diepgaande invloed kunnen hebben op ons persoonlijke en professionele leven:
Prestatie, Pleasen, Perfectie.

In tegenstelling tot het gestructureerde raamwerk van marketingprincipes, opereren deze drie P's vaak als overlevingsmechanismen, en dit is niet bevorderlijk voor integraal succes.

Onlangs kreeg ik de kans om dieper in te gaan op het verhaal van een jonge professional wiens leven verweven was met het nastreven van perfectie en de drang om anderen te plezieren.
 Deze drive, hoewel ogenschijnlijk voordelig in de professionele sfeer, liet haar hol voelen, losgekoppeld van haar emoties, en gevangen in een cyclus van angst en zelftwijfel.

Uiteraard werd het holle gevoel onderdrukt door het harde werken waardoor ze eigenlijk naar een fixe wake-up call aan het rennen was,

Waarschuwingssignalen
De waarschuwingssignalen waren aanvankelijk subtiel, slechts fluisteringen te midden van het tumult van het dagelijks leven. Misschien was het de spanning in haar gedrag tijdens belangrijke presentaties, of de voelbare angst voorafgaand aan klantinteracties. Deze signalen, hoewel vaag, dienden als indicatoren van een dieper ongemak, een die ze niet eindeloos kon negeren.

Wake -up Call
De wake-up call kwam door een bedrijfsongeval waardoor ze zo de controle kwijt was dat de drive even wegviel. Wij kwamen in gesprek en al snel werden de 3 p’s overduidelijk net als haar afgrijzen van de vicieuze cirkel die ze voor zichzelf gecreëerd had.

 De intrinsieke motivatie om het anders te doen was bijna tastbaar en precies nodig voor de volgende stap. Samen zijn we gaan kijken wie er onder de 3p’s eigenlijk leeft.

Wie ze werkelijk is

Een prachtig, krachtige vrouw die exact weet wat ze wil en naadloos een dynamisch evenwicht kan toepassen tussen haar masculiene en feminiene kwaliteiten.

Inzicht
Voor deze vrouw waren momenten van voelen dat je ertoe doet, niet afhankelijk van adrenaline-gedreven activiteiten. Ze ontstonden spontaan, vaak op onverwachte momenten. Bijvoorbeeld, tijdens een wandeling of in de bergen uitkijkend over de besneeuwde toppen. Dan voelde ze een diepe verbinding met haar innerlijke drijfveren en purpose.

Leven is een actie
Daar deze momenten weer in het moment zich afspeelden, werd het zonneklaar dat ze niet afhankelijk was van externe omstandigheden. Het was haar eigen bewuste actie!  

In deze staat van afstemming en verbinding ontdekte ze een hernieuwd gevoel van vrijheid, bevrijd van de maatschappelijke verwachtingen en zelfopgelegde beperkingen.
Deze vrouw gaat vol energie voor authenticiteit en samen iets doen dat er toe doet!

Hoe navigeer je nu door de 3p's

Bewustwording:

 Herken de aanwezigheid van de 3 P's als overlevingsmechanismen in de bedrijfscultuur en in je eigen mentaliteit.

Begrijp hoe deze mechanismen je welzijn en prestaties beïnvloeden.

Zelfonderzoek:

 Onderzoek je motivaties en verlangens achter de drang naar prestatie, pleasen en perfectie.

Zoek naar alternatieve benaderingen van werk en leven die meer in lijn zijn met je waarden en behoeften.

Acceptatie:

 Accepteer dat de drang naar prestatie, pleasen en perfectie een aangeleerde reactie is op externe druk.

Omarm het idee dat kwetsbaarheid en imperfectie de weg zijn naar authentieke groei en verbinding.

Bewuste Actie:

 Neem actief stappen om jezelf los te maken van de grip van de 3 P's.

Zoek naar manieren om meer balans en voldoening te vinden in je werk en leven, los van externe verwachtingen.

Investeer in zelfzorg en welzijn, en streef naar een gezonde en duurzame benadering van succes.

 Even sparren? stuur een email naar lonnie@changespirators.com 
Zelf actief bezig zijn? download een Deditatie gratis op onze site

Reactie plaatsen