Je hebt geen rationeel probleem maar een emotionele uitdaging
04 februari 2024 
in Blogs
2 min. leestijd

Je hebt geen rationeel probleem maar een emotionele uitdaging

In een wereld waar ervaring vaak wordt beschouwd als een waardevolle troef, zien we vaak dat zelfs de meest doorgewinterde professionals vastlopen. Als executive coach zien we dat achter deze stagnatie vaak emotionele uitdagingen schuilen in plaats van puur rationele problemen.

Werknemers die al geruime tijd binnen een bedrijf actief zijn, kunnen op verschillende manieren vastlopen. 
Het lichaam geeft signalen af, variërend van fysieke klachten zoals RSI en burn-out tot mentale uitdagingen zoals angst en slaapproblemen. Deze signalen zijn eigenlijk waardevolle indicatoren dat er iets nieuws wil uitbreken, terwijl iets ouds, een overlevingsmechanisme, dit tegenhoudt.

Ietsje dieper graven onthult snel dat deze stagnatie voortkomt uit oude overlevingsmechanismen die zijn ontstaan om emoties te onderdrukken. Als professionals hebben we daar bovenop geleerd om door te zetten, te presteren en emoties op de achtergrond te plaatsen om te voldoen aan de verwachtingen van de werkplek.

Maar let op! Emoties, zoals boosheid, verdriet en angst, dienen als waarschuwingslampjes in ons emotionele dashboard. Ze willen ons vertellen dat er iets moet veranderen, dat we moeten stoppen en opletten. Helaas negeren we deze signalen vaak, alsof we de waarschuwingssignalen in onze auto's zouden negeren en toch doorrijden.

Het onderdrukken van emoties binnen de professionele context is een veelvoorkomende valkuil.
Het komt voort uit het onvermogen om op een gezonde manier met emoties om te gaan. Dit patroon kan echter doorbroken worden, en het is niet alleen mogelijk maar ook noodzakelijk om dit te leren.

Immers: het is een overlevingsmechanisme, een reactie van je lichaam en geest op een situatie.
Hoe fijn wanneer je kan leren een antwoord te hebben op de omstandigheden, zodat je weer eigenaar wordt in je systeem.

Het leren omgaan met emoties vereist een ervaringsgerichte aanpak. 
Puur rationele benaderingen schieten tekort omdat het gaat om het begrijpen van emoties en zien wat er achter zit. Er is een deel in ons dat als het ware rammelt aan de deur om aan bod te komen. Als ervaren professionals hebben we vaak de neiging om te denken dat we alles onder controle hebben, maar emotionele uitdagingen vragen om een andere benadering.

Bij Changespirators & Tippingpointgesprek begrijpen we de complexiteit van deze uitdagingen.
Onze programma's en coaching zijn ontworpen om jou te begeleiden bij het ontdekken en omarmen van je emoties en te zien wat en wie daar nu eigenlijk echt naar buiten wil komen. Of je nu worstelt met fysieke symptomen of mentale blokkades, wij bieden persoonlijke ondersteuning om te identificeren wat het beste bij jou past. Soms kan het zijn dat je in een groep van gelijksgestemden wilt leren, soms wil je juist een individuele aanpak.

Conclusie 
De weg naar persoonlijke groei en welzijn begint met het erkennen en omarmen van emoties, zelfs voor de meest doorgewinterde professionals. Het is nooit te laat om de stilgevallen rit nieuw leven in te blazen en weer vol kracht vooruit te gaan.

Wil je eens sparren? Stuur een lonnie@changespirators.com en samen kunnen we ontdekken hoe Changespirators jou kan ondersteunen op je reis naar een gezonder en gebalanceerder professioneel leven.


signalen

Reactie plaatsen