Je hebt geen rationeel maar emotioneel probleem
31 mei 2023 
2 min. leestijd

Je hebt geen rationeel maar emotioneel probleem

KIJK HET BEEST IN DE OGEN

Het is een warme dag in de jungle. De zon schijnt fel op de groene bladeren, de bloemen en de vruchten. De lucht is gevuld met het geluid van vogels, insecten en andere dieren. Maar dan hoor je een ander geluid. Het is een zacht rommelende grom.

Je ziet een man in de jungle lopen. Hij draagt een kaki shirt, een korte broek en een hoed. Hij heeft een baard en een zonnebril. Hij ziet er ontspannen en vrolijk uit. Hij loopt tussen de bomen door, alsof hij de weg kent.

Dan zie je iets bewegen achter een struik. Het is een leeuw. Hij is groot en sterk, met een bruine vacht en een zwarte manen. Hij heeft gele ogen en scherpe tanden. Hij ziet er gevaarlijk en machtig uit. Het rommelende geluid komt ook duidelijk uit zijn keel.

Maar de man is niet bang. Hij loopt naar de leeuw toe, alsof hij hem kent. Hij roept zijn naam: Bobcat. De leeuw reageert meteen. Hij komt uit zijn schuilplaats en rent naar de man toe!

Dan gebeurt er iets ongelooflijks.

De man en de leeuw omhelzen elkaar. Ze knuffelen elkaar alsof ze beste vrienden zijn. Ze wrijven hun hoofden tegen elkaar, ze likken elkaars gezicht, ze spinnen van genot.

Ze zijn zo blij om elkaar te zien.

Je kunt je ogen niet geloven.

De man is Kevin Richardson, ook wel bekend als ‘The Lion Whisperer’. Hij is een Zuid-Afrikaanse natuurwetenschapper die al jaren met leeuwen werkt en een bijzondere band met ze heeft opgebouwd. 

Hij weet dat je een leeuw niet moet uitdagen of bedreigen, maar moet benaderen met respect en liefde. Hij weet dat je hun taal moet leren spreken en hun signalen moet begrijpen. Hij weet dat je hun vertrouwen moet winnen en hun loyaliteit moet verdienen.

Hij weet dat je het beest altijd in de ogen moet kijken!

Dit geldt ook voor onze eigen angst. Want velen van ons lopen en leven alsof we de hele dag door besprongen kunnen worden door een leeuw of iets anders levensbedreigends. Paradoxaal genoeg kan je daardoor eerder iets overkomen dan wanneer je geheel in verbinding, vol in je gevoel, ademend en ontspannen je ding doet. 

 Als we willen veranderen, moeten we eerst onze emoties leren begrijpen en er niet langer voor weglopen. Het is belangrijk om te beseffen dat ons gedrag voor 99% wordt bepaald door emoties, niet door verstandelijke overwegingen. Emoties zijn de onzichtbare motor achter ons gedrag en bepalen grotendeels welke keuzes we maken.

We moeten ons bewust worden van onze emotionele drijfveren en onze emoties onder ogen durven zien. Emoties zijn een weerspiegeling van ons gevoelsleven, een breed scala aan gevoelens die we vaak onderdrukken door ons af te sluiten en alleen naar ons verstand te luisteren. Dit onderdrukken van onze emoties doen we door onze overlevingsmechanismen, door ons gevoel UIT TE SCHAKELEN! 

Overlevingsmechanismen zijn patronen die we hebben ontwikkeld om onszelf te beschermen tegen pijn, angst of onzekerheid. Ze zijn ontstaan in onze kindertijd, toen we nog afhankelijk waren van anderen en niet wisten hoe we met onze emoties moesten omgaan. Ze hebben ons toen geholpen om te overleven, maar nu werken ze tegen ons. Ze houden ons vast in een vicieuze cirkel van negatieve gedachten, gevoelens en gedragingen. Ze weerhouden ons ervan om te groeien, te leren en te veranderen.

Want als je niets meer voelt, dan voel je ook niet meer wat je wilt! Geen passie, geen liefde

Wanneer je niet meer op je intuïtie durft te vertrouwen heb je dus geen rationeel probleem maar een emotioneel probleem 

Wil je het beest weer in de ogen leren kijken?
Wij helpen je graag! 

Neem contact op met een van onze Tippingpoint coaches, wij zijn er voor je !

O en eerst liever even leren ademhalen? Ga dan voor Deditatie ! Kijk snel hier

Reactie plaatsen