Aandacht is een keuze
03 november 2022 
1 min. leestijd

Aandacht is een keuze

De zon schijnt in je ogen en jij bepaalt waar je het op richt ...en toch hoor ik vaak in mijn gesprekken dat ze het zo lastig vinden om hun aandacht ergens op te houden.... 

Zo coach ik een dame die dol is op paarden. Ze is al haar hele leven met paarden bezig, zo'n beetje opgegroeid in de manege en paarden zijn echt haar lust en haar leven.

We kwamen in gesprek omdat ze met  stress klachten thuis zat en er erg graag vanaf wilde.  In het eerste gesprek waren de oorzaken van de lichaamssignalen al snel helder: haar angst voor het 'nooit goed genoeg zijn' had een stevig overlevingsmechanisme van Perfectionisme, Altijd Klaar staan en in je hoofd zitten tot gevolg. 

Daar de energie toch ergens naar toe moet stond het systeem nu altijd op 'aan'. 

Inzicht helpt, alleen daar zit de 'oplossing' niet; de oorzaak is namelijk emotioneel. 

In de zoom sessies kwam het (uiteraard) al snel op de paarden want daar heeft ze al die overlevingsmechanismen helemaal niet! 
Ze voelt elk paard naadloos aan, stemt zich er op af en is zo in haar element dat oordelen als goed of slecht helemaal niet opkomen. 

Geweldig om de verandering in haar te zien wanneer ze Zichzelf is. Zo ontspannen, stralend, in Verbinding: haar hele gezicht licht dan op! 
En het geheim: het heeft niets te maken met de paarden ;-)

Samen hebben we besproken hoe we kunnen oefenen om zo in het leven te staan. 

Een aantal sessies verder voelde ze zich goed genoeg om weer aan het werk te gaan en met de bedrijfsarts werd een plan gemaakt. Na een week of 3 vertelde ze me dat ze uitgeput thuis kwam na een half dagje werk. 

De kantoortuin was de boosdoener. Alles wat er gezegd werd een paar tafels verder kreeg ze mee. Gek werd ze ervan ! 
Uiteraard bleek dat het niet de kantoortuin was, je hebt je aandacht niet op je werk maar op iets anders. 

Aandacht is een keuze ! 

Want op een paard kan er ook van alles om je heen gebeuren maar dan houdt je nog steeds de verbinding met je paard. Dus waarom zou je op je werk niet hetzelfde doen. 

(De achterliggende reden wordt alsmaar helderder dus we blijven nog even in gesprek.)

Fijn idee toch?! Je hebt zelf in de hand of je nu wel of niet je aandacht laat afdwalen 😃

Je hebt een zon in je ogen en jij bepaalt waar je het laat schijnen

 

Reactie plaatsen