Waardoor krijgen we eigenlijk ziektesymptomen en wat heeft dat te maken met ‘flow en veerkracht’?
07 juni 2021 
3 min. leestijd

Waardoor krijgen we eigenlijk ziektesymptomen en wat heeft dat te maken met ‘flow en veerkracht’?

Boost je flow en veerkracht is een super leuk en korte online learning die je via onze site gratis kunt volgen.

Maar wat betekenen deze woorden eigenlijk en (vooral natuurlijk) hoe doe je dat? Mooi om daar een stukje over te schrijven temeer daar ik (Frans)  een heup onderzoek mag ondergaan (ziektesymptoom) omdat die niet fijn mee wil doen op dit moment.

Waardoor krijgen we  ziektesymptomen en wat heeft dat te maken met ‘flow en veerkracht’?

  1. Zoals we er meestal over denken krijgen we ziektesymptomen omdat ons lichaam ‘aangevallen’ wordt door een ‘ziekte agens’.
    Denk maar aan het Corona virus of een bacteriële infectie waar je ooit antibiotica voor kreeg. Je kunt je natuurlijk ook ergens aan branden of juist een bevroren teen oplopen of een klap op je hoofd krijgen.
    Het is niet voor niets natuurlijk dat we ziekten als vijanden beschouwen die we moeten bestrijden. De ‘oorlog tegen kanker’ met chemische oorlogsvoering…

2. We hebben ook bedacht dat ons lichaam eigenlijk ‘gewoon’ een machine is. Wat doen machines op den duur? Ze slijten; daarom heb ik last van mijn heup, punt uit.

Laat ik bij dat laatste even stil staan. Ik heb inderdaad een versleten heup; artrose heet dat. Die kan pijn doen omdat het kraakbeen in het heupgewricht grotendeels verdwenen is zodat de bot oppervlakten direct over elkaar wrijven als ik mijn heup beweeg (bijvoorbeeld bij het lopen).

 

Pijn als vorm van energie

Goed, daar hebben we mijn persoon met soms heftige pijn in mijn heup.  Ik besluit het ditmaal anders te doen (je bent niet voor niets bezig met je leer-en ontwikkelingsproces). Ik besluit de pijn te zien als een vorm van energie en die helemaal toe te laten in de veronderstelling dat die energie in principe kan oplossen in de ‘oceaan’ van energie waarin hij (zoals alles) verschijnt.

Als ik nachts in bed lig en de pijn is heftig ontspan ik mijn lichaam. Ik merk meteen op dat de pijn me overgehaald heeft te verkrampen! Ik ontspan de lichamelijke kramp en laat mijn gevoel toe, simpel weg door de pijn(energie) volkomen toe te laten in gevoel. Ik versterk dat proces door naar de pijn toe te ademen en de donkere (pijnlijke) energie uit te ademen en met de inademing Levensenergie (vol gevoel) naar de pijnlijke heup toe te ademen. Ik zorg ook dat mijn aandacht niet afdwaalt naar allerlei rampscenario’s (dit gaat niet goed komen) die de pijn ook duidelijk erger maken.

Eerlijk gezegd moet ik wel even doorzetten en de neiging overstijgen om op te geven en uit bed te gaan en een pijnstiller te nemen. Maar ik houd vol en…voorwaar de pijn wordt steeds minder tot hij bijna helemaal weg is. En…ik voel de energie helemaal stromen, niet alleen in mijn heup maar in mijn hele lichaam, van boven naar beneden en van beneden weer naar boven. Ik ben nu ook klaarwakker en vind dat helemaal niet erg; de pijn is weg!

 

Hoe ontstaat de pijn 

Omdat dit alles zo duidelijk is snap ik ook hoe de pijn is ontstaan. Ik zat al een aantal dagen niet echt in de  energie flow. Hij stroomde niet vrijelijk door mijn hele lichaam en hoopte zich op in mijn hele bekken gebied. De energie zocht eigenlijk een uitweg en deed dat nu net op die plek waar de artrose zat. Het proces ging toen verder en liet met zien dat de energie zich nu juist daar ophoopte omdat ik eigenlijk ‘ergens’ heel hard tegen aan wilde schoppen maar dit (uit oude gewoonte; ben té aardig) niet had gedaan. (Ja, ik snap het…; je zou wel willen weten op wat of wie ik zo boos was…).

 

Ont- kramp en laat de energie stromen

Goed, ik hoop dat je het punt dat ik probeer te maken wilt beschouwen. We moeten ophouden onszelf te zien als een machine die moet strijden tegen allerlei gevaren uit een ‘boze buitenwereld’. Als we ons op die manier afscheiden zitten we voortdurend in de kramp en stroomt het leven maar mondjesmaat.
Bal je hand maar eens een paar minuten tot een vuist (ja echt proberen!) Binnen no time is die vuist wit omdat het krampachtige samen ballen de bloed stroom belemmert.
Als je vervolgens de vuist weer ontspant keert de stroom terug.

Ga leven in plaats van overleven; kies voor flow 

Zo gaat het met ons hele lichaam in het Leven ook. Als we leren anders tegen ons leven aan te kijken (het gaat om echt Leven en niet overleven) dan kunnen we weer echt ontspannen, voelen en ademen. Dan hoeven we onze aandacht niet meer krampachtig in de toekomst te hebben in anticipatie (zal het goed gaan?).
Wij noemen die 4 handelingen ‘Deditatie’ wat overgave betekent.
Op die manier en dat moment zijn we altijd volop in verbinding met het Leven en de Levensenergie zelf en kan die vrijelijk stromen.
Dat kan zelfs als de omstandigheden zogenaamd stressvol of moeilijk zijn.
Ook dan hoeven we niet in de ‘pijn’ van het moment extra te verkrampen!
Mooi gezegd, zeggen we dan dat we ‘in de flow zitten’ en we merken dat onze weerstand en veerkracht heel groot worden en daarmee de kans om ziek te worden aanmerkelijk minder.

Reactie plaatsen