Heel jezelf van het verleden en in het heden
03 maart 2021 
in Blogs
2 min. leestijd

Heel jezelf van het verleden en in het heden

“We zijn zelf verantwoordelijk om uit de vicieuze cirkel van ‘terugtrekken als slachtoffer’ te stappen.”

Is het je wel eens opgevallen hoe vaak we een reactie hebben op situaties, gebeurtenissen en mensen? Best wel veel toch? Elke keer dat je dat hebt (zo’n reactie) voel je je slachtoffer van die situatie, die gebeurtenis of die persoon. Je geeft jezelf, telkens weer, een excuus om je (wel of niet boos) terug te trekken. Je geeft jezelf ook een excuus om geen verantwoordelijkheid te nemen voor al die momenten.

Wat is die verantwoordelijkheid? Je niet in je slachtoffer terugtrek-schulp te gaan zitten. Op de manier, zoals boven beschreven, zitten we in een eindeloze vicieuze cirkel van terugtrekken en weer terugtrekken. Telkens met het excuus dat je geslachtofferd bent door iets in de (boze) buitenwereld.

Haal jezelf uit de slachtofferpositie

Voor je het weet ga je zelfs (onbewust) op zoek naar van alles wat je dwarszit om, maar lekker in je ego-schulp te blijven zitten. Je ‘leest’ het a.h.w. in de omstandigheden: ze hebben het om je gemunt. En, je hebt het tij mee, want het leven zit vol met dingen die je ‘niet leuk’ vindt. De dingen die je de schuld kunt geven van je onheil en terugtrek-beweging zijn legio. En dan ook maar weer meteen op zoek naar allerlei ritueeltjes om de pijn (die je nu zelf veroorzaakt hebt) te verlichten.

Je kent dat natuurlijk wel; alles om je weer te relaxen en je geest tot rust te brengen. Variërend van mindfulness, tot yoga, tot all-in vakanties, uit eten, en ga zo maar door.

Maar wat nu als we voorstellen dat er absoluut niets kan gebeuren dat je de schuld kunt geven van je ongemak. Lastige boodschap maar het is echt waar: ongemak doe je jezelf aan; het is jouw reactie op de omstandigheid. Jij gaat uit verbinding in de eerste plaats met het Leven zelf en dan natuurlijk ook met de mensen in je omgeving.


En wat als we ook voorstellen dat je van nu af aan NOOIT meer iets of iemand de schuld geeft maar (gewoon) in verbinding blijft. Dat zou buitengewoon helend blijken te zijn, zonder dat er enige therapie aan te pas hoeft te komen (ja, echt!).

We worden getriggerd vanuit ons verleden

Veel van onze reacties op omstandigheden worden getriggerd door onze ervaringen uit het verleden. We zijn allergisch geworden voor situaties omdat we ons, in het verleden, heel erg afgewezen en niet gezien hebben gevoeld. Omdat we toen, als kind, erg kwetsbaar waren en vaak niets terug konden doen zijn we in de verdedigingsmodus gedoken. Dus op alles wat op dat verleden lijkt (elke ‘afwijzing’) reageren we reflexmatig met dezelfde terugtrek-beweging. Het is een ‘knie-pees reflex’ geworden.


Dus als we nu de discipline aannemen om niet in de slachtofferpositie te gaan door iemand of iets de schuld te geven dan slaan we twee vliegen in één klap. We helen onszelf van het verleden en in het heden doordat we ons nu niet meer terug te trekken in een slachtofferpositie! Dit is dan echte verantwoordelijkheid!


Kan jij meer ontspanning, flow en veerkracht in je leven gebruiken?

Doe dan gratis mee met de 5-daagse online Deditatie programma

Changespirators Energie Veerkracht 5-daagse

michel
Door

michel

op 02 Dec 2021

slachtofferspositie:wat is dat?heeft dat iets te maken met "coping"?

Reactie plaatsen