Discipline en vermijdingsgedrag
23 september 2022 
in Blogs
1 min. leestijd

Discipline en vermijdingsgedrag

We hebben het in ons jaarprogramma met de groepen gehad over ‘discipline’. We hebben gemerkt dat we allemaal een (gezonde??) afkeer hebben van discipline en dat vermijdingsgedrag hier niet onbekend is.

Zoals altijd heeft onze interpretatie altijd volop te maken met uit wat voor gezichtspunt we komen.

Discipline in het leger bijvoorbeeld kan levens reddend zijn. Discipline als onderdeel van een spirituele praktijk is bedoeld om storende (‘vergiftigende’) gewoontes te ondermijnen.

In het algemeen gesproken is ‘discipline’ in het dagelijks leven om ons in een of ander ‘gareel’ te houden (zie b.v. de discipline voor kinderen).

Omdat ons leven, over het algemeen, heel erg in een gareel is hebben we er daarom zo’n hekel aan en de neiging het te saboteren.

In onze beschouwing kijken we weer heel anders tegen ‘discipline’ aan. Hier gaan we er van uit dat onze lichaam-geest een instrument is van óf over-leven óf Leven.

Als we uitgaan van ‘Leven’ dan zien we dat onze lichaam-geest juist is geïndoctrineerd en getraind om het tegendeel te doen: over-leven. Het verkeert zelfs om die reden in een constante kramp van lichaam, gevoel, adem en aandacht.

Als we uitgaan van Leven dan is er simpelweg een juiste manier van respons van onze lichaam-geest. Dat is wel te ontspannen, te voelen, te ademen en onze aandacht vrij te hebben in dit moment van Leven.

Ook is er een juiste manier van eten: gezond, leven gevend en niet ‘junk’ en voor vertroosting. Ook is er dan een juiste manier van bewegen; niet louter om te presteren, maar om het lichaam in balans te brengen.

Hetzelfde geldt voor werk en relaties. De bedoeling van alles is dan dat energie en aandacht vrijgemaakt worden van opgesloten zitten in patronen.

Dit alles ben je bereid om (meer en meer) intensief te doen als je:

1. De vrijheid die het Leven IS echt gevoeld hebt
2. De pijn voelt van al je overlevingspatronen.

Je kunt dan eigenlijk niet anders dan je lichamelijk-geestelijk leven echt (helemaal) anders te gaan doen: deditatie als verbinding van moment tot moment en de verandering van je gehele leefstijl in al zijn aspecten.

Geen dwang, weerstand en uitstel nodig. Maar gewoon een juiste manier van Leven. 🙏

Wil jij gaan leven i.p.v. overleven? Neem dan contact met ons op. Je kunt bij ons terecht voor 1-op-1 coaching of waardevolle groep sessies.

Laat je energie weer stromen. Download de gratis deditatie en maak weer verbinding met jezelf. Reactie plaatsen